Katter

VÄLKOMMEN TILL

ASPUDDSPARKEN

DJUR & KUL AB


Gilla Aspuddsparken på Facebook för senaste nytt


Följ oss på Instagram för senaste bilderna

Katter

Zelda och Sally

För 10 000 år sedan började människan att tämja katter. Katten har sedan desss hjälpt människan att hålla möss och andra skadedjur borta från foder, mat och hem.

Katten är en riktig sjusovare och kan sova upp till 16 timmar på dagen men på kvällen kommer de små tigrarna i dem fram. En katt jagar ofta möss, sorkar och småfåglar. Att katten har sina framklor infällda gör att de kan hållas ordentligt vassa vilket är avgörande i jakten. Katterna jagar på samma sätt som de stora kattdjuren, t ex lejon och lodjur. De fäller ut sina vassa framklor först i språnget när de ska fånga sitt byte. Katten kan springa så fort som 50 kilometer i timmen och hoppa så högt som två meter rakt upp. Med hjälp av sina morrhår, perfekta hörsel och mörkerseende kan katten lätt upptäcka sina byten.

Katten använder doftkörtlar för att markera sitt revir. Det gör att katterna ofta stryker sig mot saker och personer samt andra djur.

Katterna kommunicerar med hjälp av läten (jama och spinna) och kropsspråk. En katt som piskar med svansen är sällan glad. Vilket kan bli väldigt förvirrande för en hund som ofta viftar på svansen för attt visa glädje.


Hos oss i Aspuddsparken bor Sally och Zelda två systrar född i år.

De har börjat tassa omring ute och bekantar sig med livet som parkkatt. Tack för att du hjälper oss och våra katter genom att inte lyfta, mata eller jaga dem.


Du kan läsa mer om katter hos SVERAK.


Kattfakta

Huskatt


Storlek: 3-10 kg

Dräktighet: 9 veckor

Ungar per kull: 2-5 stycken

Medellivslängd: 12-15 år

Äter helst: smådjur ex möss


Mamma: hona

Pappa: hane

Barn: unge


Visste du att katter finns över hela världen. I Sverige har vi över en miljon katter.

Djur & Kul AB, Box 9031, 126 09  Hägersten, 08-19 99 15, info@aspuddsparken.se

Öppettider


Vardagar

8:30-17:00

(fiket är lunchstängt 12:30-13:30)


Lördagar och söndagar

10:00-16:00

(10:00-14:00 nov-feb)


Röda helgdagar och aftnar

10:00-14:00