Parken

VÄLKOMMEN TILL

ASPUDDSPARKEN

DJUR & KUL AB


Gilla Aspuddsparken på Facebook för senaste nytt


Följ oss på Instagram för senaste bilderna

Parken

Solrosen har länge varit en symbol för perklekarna. Här ses den i form av en anslgstavla i smidesjärn.

Bilden är hämtad från Stadsmuseet Stockholms stad.

Aspuddsparken är en parklek i Aspudden i Stockholm.


En parklek är en bemannad lekpark. De som arbetar i parkleken har olika, för verksamheten relevanta, utbildningar. I Aspuddsparken arbetar friditsdpedagog, fritidsledare och djurvårdare. Flertalet parklekar har idag någon form av inriktning. Då Aspuddsparken sen början på 80-talet bedriver djurverksamhet så är det av yttersta vikt att pedagogerna kompletterats med djurvårdare, även om alla anställda har utbildning eller arbetslivserfarenhet inom båda områden.


De första parklekarna i Sverige startades som välgörenhet åt stadens alla barn. Stockholms första parklek tros ha startat i Vasaparken i mitten på 1910-talet. Senare kom arkitekt Osvald Almqvist att, under sin anställning som stadsträdgårdsmästare i Stockholm, öppna upp parklekarna Observatorielunden och Björns trädgård. Detta ska ha skett 1936.

Andelen parklekar i Stockholm har varierat men under 70- och 80-talet fanns det som mest kring 200 parklekar bara i Stockholm. Idag är siffran betydligt lägre. Många av parklekarna omnämns fortfarande som parklek trots att de skanar bemanning. Det gör att den exakta siffran är lite svår att fastställa. Troligtvis så kan du idag hitta kring 40 stycken bemannade parklekar i stockholmsområdet. Bland dagens parklekar är vissa kvar i kommunalregi medan andra drivs i privat regi.


Aspuddsparken startade sin verksamhet 1949. Den centrala platsen var då den del som idag, återigen, är fylld med lekredskap så som gungor, cykelkarusell och klätterställning.

1969 bygdes vårt nuvarande parkhus och i samma veva blev Aspuddsparken en "året runt"-park. I början av 80-talet kom de första djuren till Aspuddsparken. Och i mitten av 90-talet fanns det ungefär samma typer av djur som vi har idag, det vill säga; får, getter, grisar, hästar, höns, kaniner, katter och marsvin.


Personalens uppgift i parklekarna har alltid varit tänkt att vägleda och inspirera barnen. Därför fyller föräldar, vårdnadshavare, pedagoger och andra ansvariga vuxna även dem en viktig del i parklekens arbete.


Verksamheten i Aspuddsparken bedrivs idag av Djur & Kul i Stockholm AB. Vi är ansvariga för barn- och djurverksamheten.

Den öppna lekparken sköts av Hägersten-Liljeholmens stadsdel. Vid frågor som berör utemiljön ska ni i första hand alltså vända er till dem. Ni når stadsdelen på tel 08-508 22 000 eller genom mail till hagersten-liljeholmen@stockholm.se Du kan även gå in på  "Tyck till om stadens service" och lämna åsikt, förslag, beröm etc.Djur & Kul AB, Box 9031, 126 09  Hägersten, 08-19 99 15, info@aspuddsparken.se

Öppettider


Vardagar

8:30-17:00

(fiket är lunchstängt 12:30-13:30)


Lördagar och söndagar

10:00-16:00

(10:00-14:00 nov-feb)


Röda helgdagar och aftnar

10:00-14:00